Extra tartalom · interjú · projekt · prológus

Holden Rose Interjú

Steampunk (1)

Mai interjúalanyunk Holden Rose,  aki a magyar gyermek- és ifjúsági irodalom egyik kiemelkedő alkotója, és a Howard Matheu különös esetei sorozat írója. Az oldalán eképpen nyilatkozik magáról:
“Holden Rose (Kovács Attila) egy szakállas fickó, aki amikor épp nem ír, többnyire zenél és weboldalakat készít.
Eléggé öreg, de nem jár még bottal. Az a fajta, aki mindig fekete pólót meg kockás inget venne fel, ha nem szólna rá a felesége.”

Ebből a pár mondatból is látszik, hogy páratlan humorral áldotta meg a sors, ami a műveiben is visszatükröződik. Interjúnkban hamarosan megjelenő könyvéről, a Holtidőről faggattuk. 

IMGP6820

1) Mesélnél nekünk a megjelenő, új történetedről?

Igen, az utolsó stádiumba érkezett az új kalandregényem, a Holtidő. Ez a könyv több szempontból is újdonság volt számomra. Egy részt nem írtam még ilyen hosszú könyvet sohasem, hiszen majdnem 600.000 karakter lesz. A másik pedig, hogy korcsoportot ugrottam, ha ezt lehet így fogalmazni, az eddigi MG-ből YA lett. A sztorit 12-16 éveseknek szánom. Egyedül a steampunk műfaj volt némileg ismerős, úgyhogy abba kapaszkodtam.

2) Igen, korábban is jelent már meg steampunk írásod, csak rövidebb formában, Chloé címmel. Ez hozzájárult ahhoz, hogy úgy gondold, hosszabb terjedelemben is „kipróbáld” magad?

Valójában a kettő között nincs semmilyen összefüggés, bár akár lehetne is. Hasonlóan kitalált világban játszódnak, és mindkettőben ádáz harcok dúlnak. Azonban a Pokoli teremtmények antológiában megjelent írásom inkább felnőtteknek való. Szeretem meghúzni a határt a két korcsoport között. A Holtidőben nincs „direkt halál”. Ugyan egy háborúban játszódik, még sem az erőszak áll a középpontban. A Chloéban ezzel szemben folynak a belek.

3) Mennyiben különbözik az alkotás egy, a világunkban játszódó, avagy steampunk elemekkel tarkított történet esetén?

Nem vagyok egy műszaki zseni, szóval bele se tudnék menni egy gőzzel hajtott harci gép futómű rendszerének szerkezeti leírásába, ezért meg sem próbálkozok vele. Ehelyett két oldalról közelítem meg a dolgot. Az egyik, hogy a steampunk valójában sci-fi, tehát a történet szereplői számára egy nagyon innovatív, fantasztikusan magas technikai szinten álló gépekről, megoldásokról beszélünk. A másik, hogy én mindig az emberekről írok. A körülöttük lévő világ, csak díszlet. Ezzel együtt az egyik legfontosabb előirányzatnak azt fektettem le, hogy a gépeknek szerves részét kell képeznie a történetnek, szóval ne legyen átültethető Dél-Pestre, a múlthét szerdára.

IMG_2644

 

4) Ha már az alkotói folyamatról is szó esett, mióta dolgozol azon, hogy hamarosan egy új kötetedet foghassuk a kezünkben? Egy teljesen új világ felépítése több időt vesz igénybe, mintha már meglévő elemekkel dolgoznál, mint mondjuk Howard történetei esetében?

Egy éve kezdtem ezt a könyvet, szóval nagyon sokáig tartott tető alá hozni. Az első dátum február volt, aztán ez átcsúszott tavaszra, és most itt vagyunk. De ez már tényleg a vége.

5) És folytatást is írsz hozzá?

Hogy tervezek-e sorozatot? Nem. Ez egy önálló kötet. Mindössze egy novellát írtam hozzá, ami talán jövőre megjelenik, de ez nem folytatja, és nem befolyásolja a történetet, csak némi adalék. Természetesen, ha a közönségnek megtetszik ez a világ, és szívesen olvasnának még ehhez hasonló történeteket, akkor nem fogok tiltakozni, lehetőség, és ötlet is van egyfajta folytatásra, de a Holtidő egy befejezett történet.

6) Alapvetően kiknek ajánlanád ezt a történetet? Szerinted mennyire érdemes betartani ezeket az ajánlott intervallumokat?

Ahogy említettem 12-16 évesek számára íródott ez a könyv. Biztos vagyok benne, hogy egy fiatalabb, is izgalmasnak találná, és egy felnőtt is élvezheti. Azonban ez egy ifjúsági regény, egy olyan, ami részletesebben foglalkozik az érzelmekkel, mint egy gyerekregény, ellenben kevesebb leírással, és naturalizmussal, mint egy 18+-os kötet.

IMG_3524
7) A későbbiekben még milyen tekintetben találkozhatunk a neveddel? Vannak időközben is készülő munkáid?

A Holtidő finish-e mellett a napokban jelent meg a hatodik Howard Matheu különös esetei könyv, ami hat novellát tartalmaz. Nagyon sokat várok ettől a könyvtől, mert a rövidebb sztorik, még rövidebb fejezetekkel járnak, és ez talán olyan gyerekeket is rábírhat az olvasásra, akik ódzkodnak a hosszabb lélegzetvételű írásoktól. Ráadásul az egyik történethez, a Kutyaházas esethez már tavaly készítettünk egy hangoskönyvet, amit az idén szeretnék megduplázni, szóval újabb hallgatni való érkezik karácsonyra. Emellett minden novellához pedagógiai segédanyagot készülök készíteni, ami megkönnyítheti a novellák iskolai feldolgozását.
Ezek mellett érkezik rövidesen a Leonardo lovag című könyvem, ami a legkisebb, kezdő olvasók számára készült. A könyv különlegessége, hogy Varga Zsolt illusztrátor az egész könyvet telerajzolja úgy, hogy ki lehessen színezni. Még a borító is színező lesz, szóval úgy olvashatják majd a gyerekek, hogy közben megszépítik az oldalakat.
Ezen kívül nagyjából száz előadás vár rám országszerte iskolákban, amiket az olvasás fontosságáról tartok. Fantasztikus ősz következik.

+1: Mi jut eszedbe arról a szóról, hogy steampunk?

Nekem Verne ugrik be elsőre, és az a fajta világmegváltó lendület, amit az újfajta technikai eszközök gerjesztenek. Amivel az emberiség problémáinak megoldását sokkal közelebb érzik magukhoz a szereplők. Van benne egy olyan naív hősies elán, ami engem is lelkesít, és ettől nagyon közel áll hozzám ez a világ.

 

21558898_1982642755286983_3350602906890954409_n

HOLTIDŐ – fülszöveg
Jason semmiben sem különleges, pedig már tizenhét éves.
Ez nagy gond, mert a fiú, a tehetségeseket képző Birodalmi Lumen Akadémia növendéke. A kényszer, hogy teljesítsen, egyre nyomasztóbb. Újabb és újabb hazugságokba kényszeríti magát, mígnem a sors, váratlanul a császár ellen lázadók fészkébe sodorja.
Ki vagyok én? – Ezt a kérdést kellene sürgősen megválaszolnia. Enélkül ugyanis reménytelen, hogy valaha is rendbe hozza az életét.
Aztán a holtidő kímélettenül és véglegesen elsodor mindent.
Semmi sem lesz már olyan, mint előtte.
Kizárólag Jason. Ő maradt, aki volt.
A túlélésért azonban sürgősen változnia kell.

 

Köszönjük Holden Rose-nak, hogy időt szakított ránk, és kívánjuk, hogy még sokáig örvendeztessen meg minket alkotásaival. Ha tetszett az interjú, látogassatok el az író oldalára, valamint a Prológus Facebook oldalára, hogyha további érdekes cikkeket, értékeléseket olvasnátok! 🙂

uszc3a1ma_bio

Holden Rose Interjú” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás