Exkluzív tartalom · Extra tartalom · Interjúk

EXKLUZÍV interjú Ed McDonalddal, az Éjszárny írójával

Az Éjszárny tematikus hetünk folytatásában ezúttal magát az írót csíptük el néhány kérdés erejéig, az Agave kiadó közreműködésével! Ezúton is köszönjük a lehetőséget! Ha még ismeretlen lenne számotokra a könyv, >>>katt ide<<< a molyos adatlapért.

ed_mcdonald_-_ejszarny_b1

Mit gondol, túlélne a világban, amelyet megalkotott?

Valószínűleg nem túl sokáig, haha! Egész jól bánok a karddal, egy David Rawlings nevű fickóval gyakorlom az európai harcművészeteket rendszeresen, aki az egyik legnevesebb tanár a világon, így talán bírnám pár percig… de biztos vagyok benne, hogy viszonylag hamar felzabálna egy arra járó szörny.

Melyik Éjszárny karakter bőrébe bújna bele szívesen egy napra?

Szarkaláb – gyakorlatilag egy isten tulajdonságaival bír, csak magával törődik, és ha csak egy napról van szó, valószínűleg jó buli lenne. A halandó karakterek többségének az élete nem túl irigylésre méltó.

Honnan jött a Kárhozat ötlete?

Úgy 12 évvel ezelőtt egy teljesen más könyvet írtam (nem jutottam vele sokáig, pocsék volt), ahol felmerült bennem az ötlet, hogy mi van, ha maga a föld próbál megölni téged és megváltoztatja a környezetet ennek érdekében. A Kárhozat nem akar kifejezetten megölni, csak éppen a végletekig romlott hely és ugyanaz a rosszindulat árad belőle. Amit különösen szeretek benne, hogy a fizika törvényei szerint a világon semmi értelme nincs annak, ami ott folyik. Kedvelem az ilyen típusú mágiát.

Az Éjszárny világából kinek lenne a legkevésbé az ellensége?

Megint csak Szarkalábbal hozakodnék elő! Tőle eltekintve, valószínűleg a Csemete, akivel Galharrow összetűzésbe keveredik egy párszor. Egy rémisztő, démoni gyermek, aki szétcincálja az emlékeidet és egy mozdulattal kettéhasít – két percig se maradnék életben, ha egy olyannal kerülnék szembe.

Mely könyvet és filmet ajánlaná azoknak, akik szerették az Éjszárnyat?

A kedvenc filmem a Nincs bocsánat Clint Eastwooddal a főszerepben. Sok téma és érzés, megmutatkozik a könyvemben, amit a filmbeli karakterek inspiráltak. Legújabb kedvencem könyvek terén az Infernal Mark de Jagertől, ami egy kicsit a Bourne-rejtélyre hajaz, csak épp a főszereplő rájön, hogy igazából ő egy démon.

Ha három szóban kellene jellemeznie az Éjszárnyat, melyek lennének azok?

Akció fantasy thriller!

Tudjuk, hogy tanít is az írás mellett. Van-e valami tanácsa az esszéírás előtt álló diákoknak azt illetően, hogy mit NE csináljanak?
2017_01_07_ed-mcdonald_185

Legszívesebben azt mondanám, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra, de ezt én se fogadtam meg soha, így inkább maradjunk annál, hogy jegyzeteljenek papírra és használják a jegyzeteket! Ne a könyvek fénymásolt oldalait emelgessék ki szövegkiemelővel, és ne hagyatkozzanak az elektronikus jegyzetekre sem. A jegyzetelés közben dolgozzuk fel az információt, amit elolvastunk, és sok diák már nem gyakorolja ezt a számítógépek modern korában.

Hogyan dolgozza fel az esetleges negatív visszajelzéseket?

Megpróbálom kerülni az értékeléseket. Általában csak arra a pár nagyon rosszra emlékszem utólag, a sok jó helyett, ezért ha látok egy negatív visszajelzést, inkább úgy vagyok vele, hogy “ez van, a banánt se szereti mindenki – nem lehet az egész világnak a kedvére tenni!”

Részletesen megtervezi a cselekményt és a világot, vagy inkább csak egy alapötlettel indul neki az írásnak?

Mindig tudom a végkifejletet, és a karaktereket nagyon jól ismerem, így általában csak a kiindulópontot tervezem meg, ami a kívánt vég felé fogja terelni a hőseimet és hagyom, hogy menet közben bontakozzanak ki a részletek. Nem tervezek meg előre túl sok mindent, emiatt pedig hajlamos vagyok zsákutcákba futni írás közben és újraírni bizonyos részeket, mielőtt elküldeném a szerkesztőmnek. Minden 1000 szóra, amit ő elolvas, 2000-et írtam előzőleg.

Van-e valami furcsa íráshoz kapcsolódó szokása/rituáléja?

Ha otthon írok, előtte lezuhanyozok, megfésülködök és felveszek egy inget, mintha csak munkába mennék. A reggeli rutin segít felébredni és a teendőimre koncentrálni. Általában nem maradok egész nap a házban, hanem fogom a laptopomat és lemegyek a pubba egy sörre. Ott főként a vázlatokat szoktam írni. Nem tudom, ezek mennyire számítanak furának, de nekem mindenesetre beváltak.

Nagyon köszönöm a kérdéseket, és a legjobbakat minden magyar olvasómnak!

Mi köszönjük! 🙂


szonja_biobizbasz_bio

Hozzászólás