Agave Könyvek · Értékelés · Könyv-és filmajánló · projekt · Sci-fi könyvek

Fényhozó /értékelés/

Elmondani nem tudom, mennyire vártam erre a könyvre. Hatalmas köszönettel tartozom az Agave Kiadónak, hogy értékelést írhatok erről a csodás kötetről, na és persze önmagában azért is, mert felkarolták Pierce Brown zseniális alkotását és elhozták a magyar olvasóközönségnek. Nyugalom, a spoilerektől nem kell tartani!

Adatok:

Szerző: Pierce Brown
Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 828
Értékelés: 5/5 – de bármennyiből maxit adnék!!

Értékelés:

Ez a bejegyzés elsősorban azoknak szól, akik már ismerik valamennyire a történetet, bár abban is egészen biztos vagyok, hogy aki egyszer már elkezdte olvasni, azt nem kell meggyőznöm, hogy folytassa is.
Mindenekelőtt szeretném ismertetni az alaptörténetet azokkal, akik most találkoznak először a Vörös lázadás sorozattal.

Főszereplőnk Darrow, aki a Marson él és dolgozik azért, hogy a föld alatti bányákban végzett szorgos és veszélyes munka által a bolygó felszíne lakhatóvá váljon a többi ember számára is. A történet egy olyan korban játszódik, amelyben az emberiség már több bolygót is meghódított a Naprendszerben és egy stabilitásra és elnyomásra épült társadalmi rendszert alkottak meg. Minden személy egy színkasztba van sorolva, amely egyben meghatározza milyen típusú munkát láthatnak el, a kitörési lehetőségek gyakorlatilag a nullával egyenlők. A rendszer tetején a gazdag, isten-szerű Aranyak állnak, a Vörösök pedig a legelnyomottabb kasztnak számít – utóbbiba tartozik Darrow is.

Mint minden szigorú hierarchiára épülő rendszerben, ebben is eljött az a pont, amikor az emberek észlelték, hogy ez nem működik. Illetve, ha működik is, szabadságnak semmiképpen sem nevezhető. Meg lehet változtatni egy ennyire rigid és tekintélyelvű rendszert, ha az már generációk óta az emberek vérébe ivódott? Ki lesz a vezéralak, aki felkarolja ezt a célt és alapjaiban rendíti meg a társadalmat? Talán mindenki rájött már, hogy Darrow kulcsszereplővé válik ebben a küzdelemben, de hogy hogyan? Azt majd meglátjátok! 😉
A Fényhozó hozta a az elvárt színvonalat, az előző résztől még jobban is tetszett. Fordulatos, mesteri cselekményű történet, ami csak úgy hemzseg a politikai intrikáktól. Elképesztő volt számomra átélni, hogy mivé nőtte ki magát Pierce Brown ötlete, a Vörös lázadás óta eltelt évek alatt egy olyan komplex világot alkotott meg, amire véleményem szerint nagyon kevés szerző képes. Ez egy olyan sorozat, amelyhez kötődik az olvasó, a szereplők annyira hozzám nőttek, hogy sorsukat valamelyest a magaménak is érzem – a Fényozó utolsó oldalaihoz érve potyogtak a könnyeim.

Bár azt hittem, hogy a Fényhozó a befejező rész, örömmel konstatáltam, hogy még egy könyv várható. Bármennyit szívesen várok, hogy újból átéljem a kalandot, és akinek felkeltettem az érdeklődését, annak rengeteg ideje van az utolsó rész megjelenésig elolvasni a sorozat eddig megjelent köteteit.

Hozzászólás